Dla osób, którym zależy na naturalnym wzmocnieniu oraz odżywieniu włosów zaleca się spożywanie orzechów. To właśnie orzechy zawierają w swoim składzie kwasy tłuszczowe i niezbędne witaminy, które wpływają na wzmocnienie włosów. Wzbogacenie diety w orzechy może zdecydowanie poprawić ich kondycję oraz wygląd.
Jak orzechy wpływają na włosy?
Każda osoba, która ma problemy ze słabymi włosami, rozmyśla, co mogłaby zrobić, aby poprawić ich kondycję. Zwykle głównymi przyczynami wypadania włosów jest brak wystarczającej ilości kwasów tłuszczowych i witamin. Warto wiedzieć, że ich bogatym źródłem są właśnie orzechy. Jednak pomimo to dużo ludzi nie spożywa wystarczającej ilości orzechów w swojej diecie. Orzechy to nie tylko przekąska, ale także źródło składników odżywczych.
Co dostarczają nam orzechy?
Orzechy laskowe są najlepszym rozwiązaniem w przypadku, kiedy nasze włosy są zniszczone oraz przesuszone. Oprócz tego, że dobrze smakują, są idealnym źródłem niezbędnych tłuszczów, które wpływają na kondycję włosów. Dodatkowo orzechy laskowe zawierają w sobie żelazo, które jest istotne, jeśli walczymy z cienkimi włosami. Zaletą stosowania tego typu orzechów jest to, że regulują wydzielanie sebum, które przyczynia się do nadmiernego przetłuszczania włosów.
Orzechy włoskie to zdecydowanie najczęściej spotykany gatunek orzecha w naszym kraju. Są one obfite w mikroelementy oraz witaminy. Głównie w orzechach włoskich występują witaminy z grupy A, C, E i K. Te składniki odżywcze zdecydowanie wpływają pozytywnie na zapobieganie łamliwości i wypadaniu włosów. Dzięki bogactwu mikroelementów są kluczowe dla polepszenia kondycji włosów.
Orzechy nerkowca będą idealnym rozwiązaniem, jeśli mamy problem ze zbyt dużą ilością wytwarzanego sebum. Dodatkowo orzechy nerkowca zawierają w sobie selen i cynk, który działa wspomagająco, gdy wypadają włosy. Warto wiedzieć, że cynk zimniejsza produkcje wytwarzania sebum, dzięki czemu włosy mniej się przetłuszczają. Zaletą spożywania tego typu orzechów jest również to, że wzmacniają one całą strukturę włosów.
Migdały z kolei mają ogromny wpływ na ogólne odżywienie włosów i całej skóry głowy. Wystarczy spożywać nawet kilka migdałów dziennie, aby zobaczyć poprawę w zdrowszych włosach. Ten rodzaj orzechów dodatkowo posiada wiele witamin takich jak witaminy A, E, C, K oraz witaminy z grupy B. Orzechy migdałowe można spożywać na surowo, oraz traktować jako dodatek do deserów. Wszystko zależy jedynie od naszych preferencji. Z migdałów wytwarzany jest również olejek, który można stosować na włosy lub także można go dodawać do ciast i deserów.
Orzechy arachidowe zawierają w sobie składnik, który odpowiada za silne oraz zdrowe włosy. W przypadku, kiedy zależy nam na wzmocnieniu oraz odżywieniu włosów powinniśmy zacząć spożywać tego rodzaju orzechy. Co ciekawe znane są one także pod nazwą orzeszków ziemnych. Ich dodatkową zaletą jest to, że są one bogate w biotynę i kwasy tłuszczowe. Skład orzechów arachidowych wpływa pozytywnie na kruche i łamliwe włosy.